Powiedzenie mówi, że jesteśmy tym, co jemy i faktycznie jest w tym sporo prawdy, dlatego warto dbać o świeżość i jakość naszej żywności. Lodówka jest sprzętem, który użytkujemy na co dzień bardzo intensywnie. Niestety w takim środowisku dość łatwo rozwijają się bakterie, dlatego dbanie o czystość chłodziarki jest szczególnie ważne dla naszego zdrowia. Lodówkę należy czyścić od 2 do 4 razy w roku, aby dobrze nam służyła. Półki powinniśmy jednak przecierać znacznie częściej, przynajmniej raz w miesiącu. Czym wyczyścić lodówkę i jak zrobić to krok po kroku?

czyszczenie lodówki krok po kroku

Czym wyczyścić lodówkę?

Przede wszystkim do czyszczenia powinniśmy używać miękkiej szmatki lub gąbki, aby nie uszkodzić jej powierzchni. Do mycia możemy używać specjalnego preparatu, ale warto zastosować przygotowany przez nas naturalny środek. Mamy tutaj aż trzy możliwości:

  • mieszkanka octu i wody w stosunku 3:1. Ocet działa odkażająco, pozwala pozbyć się przykrego zapachu i pleśni.
  • trzy łyżki stołowe sody rozpuszczone w 1 litrze wody. Soda wyeliminuje bakterie i przykry zapach.
  • mieszanka octu z sodą w proporcji 3:1 to sposób na trudniejsze, tłuste lub zaschnięte zabrudzenia.
czyszczenie lodówki krok po kroku
czyszczenie lodówki krok po kroku

Jak wyczyścić lodówkę krok po kroku?

  1. Rozpoczynamy oczywiście od odłączenia lodówki od prądu. Chłodziarki i zamrażarki zawsze muszą być wyłączone podczas czyszczenia, w przeciwnym razie mogą ulec uszkodzeniu.
  2. Wyjmujemy wszystkie produkty znajdujące się w lodówce - wyrzucamy zepsutą i przeterminowaną żywność. Przy okazji przecieramy wilgotną szmatką opakowania. Po wyjęciu jedzenia pozbywamy się z wnętrza wszystkich półek i szuflad.
  3. Jeśli mamy lodówkę z systemem No Frost w zasadzie od razu możemy przystąpić do mycia. W przypadku tradycyjnego sprzętu musimy poczekać aż cały zgromadzony w środku lód i szron się rozpuszczą. Pod zamrażarkę warto wstawić tackę, a do komory miskę, aby zgromadziła się tam woda.
  4. Wnętrze lodówki pokrywamy środkiem czyszczącym, aby zadziałał na zabrudzenia. W tym czasie myjemy usunięte z lodówki półki oraz szuflady i zostawiamy je do wyschnięcia lub wycieramy.
  5. Środek lodówki czyścimy zgodnie z zasadą z góry do dołu. Pamiętaj o zakamarkach oraz uszczelce - tam gromadzi się najwięcej bakterii! Po dokładnym umyciu powierzchnię wycieramy do sucha papierowymi ręcznikami. Po wyczyszczeniu środka możemy zająć się częścią zewnętrzną sprzętu oraz drzwiami.
  6. Czyste i suche półki wkładamy do środka lodówki i podłączamy ją do prądu.
  7. Teraz możemy włożyć jedzenie, które warto przy okazji uporządkować.
  8. Na koniec w lodówce warto umieścić talerzyk lub otwarty pojemnik z sodą oczyszczoną, która będzie zapobiegać powstawaniu przykrego zapachu. Sodę należy wymieniać co trzy miesiące.

Najlepsze obrazy i fototapety do kuchni